tekst krantenartikel PZC zaterdag 4 maart 2017
KUNSTPRIJS ZEEUWSE AMATEUR GENOMINEERD
KUNST VINDT EINDELOOS VEEL NIEUWE KUNST
Ze is even verrast als vereerd. Lisianne Smit uit Middelburg is genomineerd voor de Rijksstudio Award 2017, de internationale competitie van het Rijksmuseum.
Rolf Bosboom
Eigenlijk heet ze niet één kunstwerk gemaakt, maar vele duizenden. Lisianne Smit spreekt dan ook liever over een concept. Art Finds Art, zo heeft de Middelburgse het genoemd. “De mogelijkheden zijn eindeloos.’
Ze is ermee geselecteerd voor de top 75 van de Internationale Rijksstudio Award 2017. En dat is geen geringe presentatie, want er waren dit jaar 2600 inzendingen: 1000 uit Nederland en 1600 van over de grens. Het gaat bovendien vooral om professionals en studenten van design-academies. “Dat ik daar als amateur tussen mag staan vind ik wel een grote eer.”
‘Laat je inspireren door de collectie van het Rijksmuseum en maak je eigen meesterwerk’, zo luidde de opdracht van de competitie. “Ik verzamel scherven van voorwerpen. Vervolgens zoek ik in de collectie van musea of ik de hele exemplaren kan terugvinden. Zodoende ben ik ook gewend om te grasduinen in de collectie van het Rijksmuseum.”
Het museum heeft de collectie volledig vrijgegeven op zijn website. “Iedereen kan de afbeeldingen downloaden en het materiaal vrij gebruiken”, zegt Smit “Dat klinkt heel logisch, maar veel andere musea gaan er nog niet op deze manier mee om.”
Zelf kwam ze tot het ontwerp Art Finds Art, waarbij elementen uit de collectie tot een nieuw geheel worden gesmeed. “Al doende dacht ik: wat zou het toch mooi zijn als je net als vroeger als kind een boekje had waarbij je bijvoorbeeld de kop van een olifant combineerde met het lijf van een beer en de poten van een giraf.”
Ze ontwierp met behulp van Photoshop in totaal 54 stroken waarop werken uit de collectie van het Rijksmuseum zijn afgebeeld: 18 bovenstukken, 18 middenstukken en 18 onderstukken.
Die kunnen in alle denkbare combinaties aan elkaar worden gelegd, zodat een nieuw kunstwerk wordt gevormd.
Mijn hoop is vooral dat ze bij het Rijksmuseum denken: dit concept is bruikbaar-Lisianne Smit
Ze heeft vergeefs geprobeerd het precieze aantal mogelijkheden te becijferen, maar het zijn er vele duizenden. ‘Je kunt bijvoorbeeld ook twee middenstukken gebruiken, of die op hun kop leggen. Op die manier krijg je waanzinnig veel mogelijkheden.”
Het resultaat heeft de internationale vakjury aangesproken, want Smit behoort tot de 75 genomineerden. “Ik vind het wel bijzonder dat ik met mijn verouderde computer en mijn simpele Photoshop-programma iets kan maken dat er heel professioneel uitziet.”
Op de website van het Rijksmuseum staan twee varianten van Art Finds Art afgebeeld. “Wat ik jammer vind is dat op deze manier niet duidelijk wordt wat de mogelijkheden zijn, wat de meerwaarde ervan is. Dat is toch wat anders dan bij iemand die bijvoorbeeld een T-shirt heeft ontworpen.”
Smit hoop vooral dat anderen met haar concept aan de slag gaan. Zo is er bijvoorbeeld een Art Finds Art-mal, waarmee iedereen zelf nieuwe stroken kan maken. Ook kan het worden ingezet op scholen, als kunsteducatie. “Je kunt kinderen zelf de stroken laten leggen. Elk stuk verwijst naar een ander kunstwerk uit de collectie van het Rijksmuseum. Via een nummer achterop vind je zo het bijbehorende werk op de website van het museum. Dat is heel educatief. Je kunt kinderen ook zelf stroken laten tekenen en er een spel van maken,”
Daarnaast ziet de kunstenares kansen voor andere musea. “Hoe leuk zou het zijn als zij ook in dit concept zouden participeren? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan Rijks finds Moma.” Dat klinkt groots en ambitieus, maar dat is deze wedstrijd ook.”
“Mijn hoop is vooral dat ze bij het Rijksmuseum denken: dit concept is bruikbaar. Het kost ook bijna niets, in tegenstelling tot veel andere inzendingen. En het is heel toegankelijk.”
foto Lex de Meester
Alle rechten voorbehouden |
www.lisiannesmit.nl